Bilim, “İSLAM” diyor… İslam, Bilime Çıkıyor!

İsmail Hakkı CENGİZ - 03.05.2021

İslam’ın bilime, gelişmeye, ilerlemeye ne kadar önem verdiği malum!

Bunu kanıtlayan yüzlerce Ayet ve Hadis mevcut.

Bilim, bir konuda hüküm verdiğinde, bir bakıyorsunuz, ilgili hüküm, yüzyıllar önce İslam’ın ilkeleri içinde geçmiş veya bilimin yargısı, İslam’ın ilkelerinden biriyle örtüşüyor!

Prof. Dr. Selçuk Şirin’in, YETİŞKİN ÇOCUKLAR adlı kitabını okurken, hiç beklemediğim bir yerde, İslam’ın “bilim” dediğini görerek, hayretler içinde kaldım! Kitabın 103’ncü sayfasındaki, “Benlik Kontrolü” ara başlığı altında şu cümleler yazılıydı:

“Benlik kontrolü, içgüdüsel olarak aklımıza geleni yapmayıp sabırla, belli bir plan çerçevesinde hedefe yönelmek. Mesela, her acıktığımızda çok tatlı veya çok yağlı yemekler yemiyorsak bunun sebebi benlik kontrolünün yüksek olmasıdır.”

Tam şu mübarek ramazan günlerindeki “oruç”u çağrıştırmıyor mu?

Tabii ki oruç bir ibadet ve amacı, işlevi bambaşka. Ama içinde benlik kontrolü olduğu da bir vakıa!

Haddizatında, kitaptan yukarıya aldığım cümleler, bana İslam’ın başka bir ilkesini çağrıştırdı: “Doymadan kalkınız. Daha iştahınız varken sofrayı terk ediniz” ilkesini!

İşte, “benlik kontrolü” budur!

Aklına her estiğinde, her acıktığında yiyip-içmemek!

Ve…

Daha iştahın varken sofradan kalkabilmek…

Bir gün, bir ay değil, bir ömür boyu!

Ruh, zihin ve beden sağlığının en kıymetli şartı…

Sadece Müslümanlarla değil, dünyadaki bütün doymadan sofradan kalkanlarla, aç yatanlarla hemahenk olabilmek!

Merhamet, fazilet, hamiyet duygularını diri tutabilmek ve verebilmek!

Kişisel, toplumsal ve küresel huzurun sırrına erebilmek!

x   x   x

TAVSİYE

https://www.youtube.com/watch?v=gqxk7Qk3kd0

SIR -III- Biri kara, biri ak kaderin iki yüzü... Serhat KABAKLI Şiiri

Tarih: 03.05.2021 Okunma: 605

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

özgür deniz

03.05.2021 - 14:18

bilim de din de insanın içindedir. vicdan ve akıl haddizatında buna delalettir. ama bunları saflıklarıyla ele almak iktiza eder. vicdan bugün olan biten her şeyi kusar. akıl da reddeder. bu ne demektir? din de akıl da aynı şeyi söyler demektir. ne insanı ne de doğayı parçalayamazsınız. hatta insanı ve Tanrıyı bile parçalayamazsınız. biz dini de bilimi de tekelleştirdiğimiz için ikisini birbirinden ayrı sanıyoruz. ki, bunu da din ve bilim bezirganları yapmakatdırlar, daha kolay gütmek için. insan coğrafya ise bilim onun aklıdır, din de ruhu. birini yok saysanız insanı yarım yaparsınız, ikisini yok saysanız insanı yok edersiniz. burada söylenenler ne akla ne de vicdana terstir. binaenaleyh ne dine ne de bilime terstir. zaten böyle olduğu içindir ki ikisi tarafından da tasvip ve tensip edilmektedir. mesela; doğa katliamını hem vicdna hem akıl kusar. böyle olunca hem din hem bilim kusar. bilim yol gösterir, din nasıl olacağını. zaten bu ayrım olmasaydı ve böylesi bir ayrım insanlığa dikte edilmeseydi, bugün cennet misali bir dünyada cennet misali bir hayat yaşıyor olurduk. insanlar koyun gibi sürüleşip güdülmezlerdi. bitevi kendilerini güdecek bir çoban aramazlardı. sorusuz ve sorgusuz olmazlardı. hesap sormakta gecikmezlerdi. tüm kalbimle bilincimle içtenliğimle samimiyetimle benliğimle ciddiyetimle sonsuz teşekkürler saygıdeğer paşam saygıdeğer ağabey. derin saygılar selamlar inşAllah.

İ. Hakkı Cengiz

03.05.2021 - 15:15

Oldukça açıklayıcı, benim görüşlerimin de daha iyi anlaşılmasını sağlayacak yorumun için çok teşekkür ederim, can kardeşim. Kalemine sağlık. Selâmlar...