MHP’ye muhalif olmak, onun işlevini ve işlerini görmeye engel olmamalı!
Nisan 2017’deki Anayasa değişikliği, bütünüyle MHP’nin eseridir. Şimdi, o değişikliklerden bizzat MHP rahatsızdır ve yeni bir Anayasa teklifiyle karşımıza çıkmaktadır.
2017 değişiklikleri, “cenneti” vaat ediyordu. Bunun mümkün olmadığını o günlerde görmüş ve dile getirmiştik. Demek, bizim 2017’de gördüğümüz mahzurları, MHP yönetimi ancak 4 yıl sonra görebilmiş. Zarar yok, mühim olan görebilmesi. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Geç olsun da güç olmasın.
MHP GÜVENCEDİR
“Türkiye tek adam rejimine gidiyor”, “şeriata gidiyor” gibi sayıklamalar var! Bu sayıklama sahipleri, MHP’yi hem iktidar ortağı olarak görüyor hem de “tek adam rejimi”nden bahsediyorlar. Kendilerine, “yahu, hem koalisyon hem tek adamlık nasıl oluyor?” diye sormayı akıl edemiyorlar!
Bunları sayıklayanların gözden kaçırdıkları diğer husus, MHP’nin yapısı ve işlevidir. MHP, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran iradenin sımsıkı takipçisi ve “kurucu irade”nin bekçisidir. Nitekim teklif ettikleri Anayasa’da, bugünkü ilk dört madde aynen korunuyor ve bu maddelerin “değiştirilmesi” hatta “değiştirilmesinin teklif dahi edilmesi” engelleniyor.
Teklifte, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini kısıtlayan önemli düzenlemeler var. En dikkat çekici olanları;
Cumhurbaşkanı yardımcıları seçimle geliyor…
Bakanlar Kurulu, TBMM’nin onayına sunuluyor. Dolayısıyla, TBMM, bakanları düşürme yetkisine de kavuşmuş oluyor. Böylece, Meclis’in yetkileri artırılıyor.
Merkez Bankası (MB), “Anayasal Güvence”ye kavuşuyor. Bunun anlamı, MB Başkanı özerk hale geliyor ve onu değiştirmek zorlaşıyor.
Bunlar, yerinde değişiklik ve düzenlemeler. Bunlara Halk Partisi’nin ve İyi Parti’nin bir itirazı olacağını sanmıyorum. Anayasa Teklifi’nin, halkoyuna bile sunulmadan Meclis’te kabul edilip yürürlüğe girmesi kuvvetle muhtemeldir.
MHP’nin bu adımı umut verici... Emeği geçenleri tebrik ederim.
x x x
TAVSİYE
https://www.youtube.com/watch?v=ShTIDuI9YCo
Ahmed Yesevi’nin Anadolu’ya Alp-Erenler gönderişi ve onlara öğüt verişi, Niyazi Yıldırım GEÇOSMANOĞLU