Merkez Bankası (MB) yönetimi, faizi yükseltemez. Enflasyon yüksek olmasına rağmen yükseltemez. Çünkü MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, önceki Başkan Naci Ağbal döneminde faizler yükseltildiği için, ona tepki olarak bu göreve getirildi. Dolayısıyla ondan beklenen, kıyamet kopsa faizi yükseltmemesi, tam tersine, düşürmesidir. Fakat enflasyon böyle artarken faizi düşürmesine de imkân yok. Faiz, bir süre daha şimdiki seviyesi olan %19’da kalır.
Peki, bu durumda döviz ne olur?
Tabii ki reel getiri sağlamayan faizden kaçış, dövize yönelişi getirir. Bu da ne yazık ki dövizin yükselmesine yol açar. Tabii geçen yıllarda ne olmuş, ona da bakmak lâzım! Geçen sene, dolar uzun süre 6,85 TL seviyesinde kalmıştı. 2020 Ağustos ayına girer girmez bir hareketlilik başlamış ve kısa sürede 7,50 seviyesini görmüştü. Şimdi, dolar 8,50 TL, avro 9,90 TL seviyelerinde… Ağustos’a 5 gün kaldı. Sizce ne olur?
Haddizatında, faizi de dövizi de YATIRIM aracı olarak görmek doğru değildir. Özellikle, kendi paramızdan kaçıp dövize yönelişi kendimizi, kendi varlığımızı inkâr etmek gibi görüyorum.
YATIRIM, hizmet ve üretim için yapılır. Belki küçük tasarruflarımızla büyük birer GİRİŞİMCİ olamayız ama halka açılan şirketlere ortak olabiliriz. Bu da BORSA kanalıyla gerçekleşebilir.
BORSA NE OLUR?
Borsayı iyi tahlil etmek, 1 yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık dönemler halinde incelemek lâzım. Böyle baktığımız vakit, BİST 100 seviyesinin geçen yıla göre yüksek, 10 yıllık döneme göre ise düşük olduğunu görüyoruz.
Ayrıca, borsa, ŞİRKET temelinde değerlendirilmelidir. Zaten benim ana ilkem, “borsaya değil hisse senedine yatırım yap” şeklindedir. Borsaya girecek kişi hisse senetlerini tek tek değerlendirmelidir.
Hisselere bakınca ne görüyoruz?
Bazı şirket hisselerinin değeri aşırı yükselmiştir. Onlara yatırım yapmak biraz maceradır. Evet, biraz daha yükselebilirler ama düşme ihtimali daha fazladır. Bazı hisseler ise aşırı ucuzlamıştır. Onların yükselme ihtimali daha fazladır.
Hisse senedinin mazisini, en az 5 yıl geri giderek inceleyin. Eğer o dönem içinde şimdiki seviyesinden daha yüksek seviyeleri görmüşse, büyük bir ihtimalle, o seviyeyi yine görecek hatta geçecek demektir.
Borsa konusunda ayrıntılı bilgileri, “Hisse Senedinden Kâr Etmenin Altın Kuralları” başlıklı yazımda (https://www.genelhaberler.com/kose/oku/6202) anlattım. Şirketlere ortak olmak isteyenler o yazıyı mutlaka okumalı.
“Altın” deyince, akla “altın ne olur” sorusu gelebilir. Dağları, ovaları, tabiatı tahrip eden altına katiyen yatırım yapılmamalı. Altın DÜŞMELİ! Yatırım ve hediye aracı olmaktan derhal çıkmalı.
x x x
TAVSİYE