Ulaşım, haberleşme, iletişim…

Hüseyin ŞİNASİ - 19.09.2021

 

                                 

Bir toplumun bilgi, eğitim ve kültür düzeyi, gelir, ulaşım, haberleşme, teknik ve teknoloji sahipliği, insan haklarına saygı, hak, hukuk, adalet anlayışı,  çevre ve doğa bilinci gibi konular gelişmişliğin, uygar olmanın bir göstergesidir.

Bir ülkede yayınlanan gazete, dergi, kitap miktarı ve bunların okunurluluk oranı da gelişmişliğin ve refah düzeyinin işaretleridir. Gelişmiş ve refah seviyesi bilgi, eğitim ve kültür düzeyi yüksek toplumlarda gazete, kitap, dergi okuma oranı da aynı şekilde yüksek, diğer ülkelerde düşüktür. Günümüz şartlarında belki radyo dinleme, televizyon izleme, cep telefonu, internet ve sosyal medya kullanmak gibi ölçüler de ülkelerin ve toplumların gelişmişliğinin ölçüsü sayılabilir.

Günümüz bilgi, iletişim, ulaşım ve haberleşme çağıdır. Ulaşım, haberleşme, basın yayın, bilgi ve iletişim konusunda ülkemizde ve dünyada çok hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. Son yıllarda internet ve sosyal medya kullanımı akıl almaz boyutlara ulaşmıştır. Cep telefonu kullanma yaşı neredeyse emekleme dönemindeki çocuklara kadar inmiş, internet, ekmek su gibi günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir.

Günümüzün ulaşım, haberleşme, bilgi, iletişim teknolojileri ve ticaret anlayışında, ülkelerin ve sınırların önemi yoktur. Büyük sermaye ve küresel gücün denetimi kontrolü altındır. Para ve bilgi ve teknolojiye sahip olanlar, toplumu ve insanları istedikleri gibi etkilemekte ve yönlendirmektedir. Örneğin bir devlet kurumunda veya özel bir şirkette yapacağınız bir işlem doğrudan internet aracılığı ile ana merkeze yani Amerika’ya gidiyor, sonra bize dönüp geliyor. Bir bankaya para yatıracaksınız veya para çekeceksiniz, bilgileriniz bilgisayara girildiği anda Amerika’daki internet ortamına kayıt ediliyor, banka bilgi işlem merkezine geri dönüyor ve paranızı yatırabiliyor veya çekebiliyorsunuz. Okullar yeniden yüz yüze eğitim-öğretime açıldı. Okullarda yapılan her işlem Milli Eğitim Bakanlığının sistemine girilmek zorunda. Görevli sizin bilgilerinizi giriyor, bilgiler internet aracılığı ile ana sisteme gidiyor, sonra bakanlığın sistemine yükleniyor. Ülkelerin çoğunda işleyiş böyle yürüyor.

 

 

O halde internet nedir, sorusuna kısaca cevap vermeye çalışalım.

İnternet, bir bilgi paylaşım ağıdır. Genellikle İngilizce “word wide web” (geniş dünya ağı) kelimelerinin kısaltılmış hali olan www ile başlayıp TCP/IP, (Transmission Control Protokol/Internet Protokol) iletişim ve veri aktarma sistemlerini kullanarak çalışır. İnternete bağlanacak her sistemin 1.0.0.0 ile 255.255.255.255 arasında dört rakamdan oluşan bir adresi bulunur. Mesela benim kullandığım makinenin IP adresi 45.11.41.146 görünüyor. Makineler bu adresler yardımıyla birbiriyle haberleşir, bağlantı kurar. Kullanılacak bilginin bu ağ sistemine yüklenmesi için de bazı programlar kullanılır. Bizim yaptığımız şey server (sunucu) denilen makineye önceden aktarılmış olan bilgilerin bazı programlar yardımıyla çağrılması ve kullanılmasıdır.  

Konuyu toparlayacak olursak, günümüz şartlarında iletişim ve haberleşme araçlarını elinde bulunduran ülkeler internet aracılığı ile sizin gizli veya açık bütün bilgilerinizi kolaylıkla ele geçiriyor, gerektiği zaman aleyhinizde kullanabiliyor. Onun için internetin, iletişim ve haberleşme araçlarının yerli ve milli olması bir milli güvenlik sorunudur. Büyük bir ülke, güçlü bir toplum olmak istiyorsak yerli ve milli kaynaklardan ulaşım, haberleşme ve iletişim araçlarını temin etmek ve kullanmak zorundayız.

Hoşça kalın    

 

 

Tarih: 19.09.2021 Okunma: 1568

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?