Bu sayfalarda çevreyle, yerküreyle ilgili endişelerimizi, yaşanan faciaları sık sık dile getiriyoruz. O endişe ve felaketlerin en önemlilerinden birisi de erozyon. Verimli toprakların rüzgâr ve yağmurla aşınması, taşınması, yok olması.
Çok şükür, TEMA gibi, İZÇEP gibi, erozyonla mücadele eden çevre kuruluşları var. Fakat bunların mücadelesi erozyonu durdurmada çok yetersizdir. Ellerindeki imkânları, vatandaşların ilgi eksikliği dolayısıyla yetersizdir. Neyse ki bununla ilgili müjdeyi, iki gün önceki Yeşil Gazete’den aldık.
Habere göre, “Konya‘nın Karapınar ilçesinde 10 yıl önce dikilen ve erozyonla mücadelede yüzde 100 başarı sağlayan Amerikan çalısı atriplex, yüksek oranda protein içermesi nedeniyle küçükbaş hayvanlar için de besin kaynağına dönüştü.
Derin kökleri sayesinde sorunlu ve tuzlu alanlarda yetişebilen, su istemeyen, soğuğa dayanıklı, uzun süre yeşil kalabilen, ABD, İran ve Avustralya’nın yanı sıra birçok ülkede denenen atriplex, erozyonla mücadelede başarıya ulaşılan bir bitki olarak biliniyor.”
BİR TAŞLA BEŞ KUŞ
Görüldüğü gibi, bitki su istemiyor, çölleşmeye dirençli,
Sorunlu ve tuzlu alanlarda yetişebiliyor,
Erozyonu yüzde yüz önlüyor,
Yüksek oranda protein içerdiği için küçükbaş hayvanlara besin kaynağı oluyor,
Uzun süre yeşil kalabildiği için oksijen üretip hava kirliliğiyle mücadeleye yardımcı olabiliyor ve “marifetli bitki” olarak adlandırılıyor.
PEKİ, BUNU KİM YAPIYOR?
Toprak Su
ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü yapıyor. Enstitü Müdürü Cihan Uzun,
uyum çalışmalarının ardından, bölgelerindeki tüm arazilere bu bitkinin ekildiğini
anlatarak, “Bu bitki meralarımızdaki rüzgâr erozyonunu önlüyor.
Meralarımızdaki ot kapasitesi otlatma mevsimi dışında otlatmadan dolayı aşırı
zayıflamıştır. Bu açığı kapatmak ve küçükbaş hayvanların beslenmesi için
atriplex önemli. İlk ekilişinde can suyu verilir, daha sonra bir daha su
verilmese dahi meralarımızda yetişmektedir. 2 metreye kadar boylandığı için
rüzgâr erozyonuna karşı da topraklarımızı korumaktadır” diye bilgi verdi.
Uzun, bitkinin Karapınar dışında, Çumra, Niğde, Aksaray ve Karaman’a da dikildiği müjdesini de verdi.
Bu bilgiler, özellikle çevre felaketleri karşısında, bizim son zamanlarda aldığımız en güzel haberler. Bu müjde bizim, “bu memlekette güzel şeyler de oluyor” dememizi sağladı ve iyimserliğimizi artırdı. Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitüsü’nü ve genç müdürü Cihan Uzun’u yürekten tebrik ediyoruz. Bu “marifetli bitki”nin erozyon, kuraklık ve çölleşme felaketiyle karşı karşıya olan bütün yurt sathına bir an önce dikilmesini ve yayılmasını talep ediyor ve bekliyoruz.
x x x
TAVSİYE