AFORİZMALAR...8...

Özgür DENİZ - 07.01.2009

Değerlere önem veren insan değerli, değerlere önem vermeyen insan değersizdir. Çünkü; değer, insanı ayakta tutan bir ahlak mecmuasıdır. Değerlere ancak eğitilmiş şahsiyetler önem verir. Mesela, eğitilmiş olan tazının yakaladığı bir hayvanın eti yenir, ama, belli bir eğitimden geçirilmemiş olan köpeğin yakaladığı yenmez.

 

Bir insan bir şeye psikolojik olarak hazır olursa sorun çıkmaz. Ama hazır olamadığı zaman ani ve olumsuz tepki vermesi kaçınılmaz olur. Bir şeyi yadsımak, o şeyin tepkisine ve kendi içinde toparlanmasına sebep olur. Tıpkı, Hıristiyanların Yahudileri tarih boyunca yadsıyıp ittifaka yönelmelerine sebep olduğu gibi. Yine, Kürtlerin Türk Milleti’ne yadsıtılması sonucu Kürtlerin top yekun—çok azı istisna-- Türk ve Türkiye düşmanlığına yönelmesi gibi.

 

Nasıl ki, emperyalizmin varlığı savaş, kan ve kaosa bağlı ise partilerin varlığı da, bir diğer parti üzerine bina edilen adavete ve çözümü hazır sorunlar yaratmaya bağlıdır. Her partinin varoluşunu temin için önceden birkaç tane mesele tezgahlanır ki, partiler arasında tefrika bulunduğu müddetçe taraftarları arasında da tefrika mevcut olacaktır ve kitleler arasında tefrika devam ettiği müddetçe partiler varlığını idame ettirecektir. Bu durum da kısa vadede kumarbaz politikacıların, uzun vadede vahşi emperyalizmin emellerine ve menfaatlerine hizmet edecektir. Sonra da partiler meydanlara inerler ve kurgulanan sorunları çözme vaadiyle halktan kendilerini iktidar yapmasını isterler. Ama, asla sorun çözmek için değil yeni sorunlar üretmek ve tekrar o sorunlar bahanesiyle oy istemek için sorun üretirler. Haddizatında, yegane çözüm yolu; organizeli, sistemli ve samimi bir direnişten geçer ve bu bütün ezilen, sömürülen ve horlanan emekçilerin yekpare birlikteliği ile olacak bir şeydir. Yani, her türlü farklılığı bir kenara bırakacaksınız ve her türlü sömürüye karşı birleşeceksiniz. Hangi fraksiyondan olursa olsun ciddi bir kurtuluş isteyen herkes kendi içinde örgütlenmeli, mümkünse kendi grubuna isyan etmeli, başkaldırmalı, biraz dürüst ve samimi olmalarını istemelidir. Bilakis, sefalet, zulüm, sömürü ve esaret bu toplumun müşterek kaderi olacaktır.

 

Bugünkü siyasi teşekküllerin hepsinde bir efendi-köle telakkisi hakimdir. Zira, alt taraftakiler her zaman ezilirler, sefalet içinde yaşarlar, uğruna canını koyduğu bu coğrafyalarda gavurdan bile daha beter şartlarda nimetlerden ve zenginliklerden mahrum yaşaralar ama tepedeki efendiler kendi emelleri ile müstevlinin emellerini tevhit ederek, her türlü zevkin içinde yaşarlar ve halka rağmen siyaset yaparlar ve ne gariptir ki, sırtında yükseldiği ve sayesinde her türlü imkana kavuştuğu halkın değerlerinin aksine politika yaparlarda halkın değerlerini tahkir ve tezyif ederler. Halkı her dem dışlarlar ve komprador burjuvanın yalakalığını yaparlar.

 

Geçmişte, her ideolojik hareketin duygusal olarak bağlı kalacağı bir tarih kurgulanmış ve bu senaryonun kurbanları olarak geleceğimiz, umudumuz olan gençlik seçilmiştir. Ve tarihe olan bu duygusal bağlılık, insanları rasyonel düşünmekten mahrum etmiş ve gerçeğe karşı kör bırakarak her dem o tarih üzerinden politika üretenlerin emellerinde araç olarak kullanılmasına neden olmuştur. Şimdi de aynı iğrenç oyunlar tekrar ediliyor, gençlik şerefsizce kullanılıyor ve efendiler keyif çatıyor. Artık uyan ey Anadolu! Değerler ve idealler istismar ediliyor ve yozlaştırılıyor. Zaman, din-dil-vatan-bayrak ekseninde ittifak etme ve tefrika yaratan politikaları telin etme zamanıdır canlar.

 

Bireyin uyanık kalmasını sağlayan kitaptır. Okumayan insan, kördür, sağırdır, dilsizdir ve beyinsizdir. Kitap, karanlığın, cehaletin ve esaretin amansız düşmanıdır. Kitap, fecrin beşaretçisidir. ‘’Her medeniyet bir kitaba dayanır, senin kitabın hangisi?’’ diyen Cemil Meriç üstadın sorusu keskin ve duyarlı bir bilincin sorusudur. Biliyorum diyen her zaman bilgiden mahrum kalmış ve yanılmıştır. İlmi tahdit etmek ahmaklıktır. İlim sınır tanımaz ve ilim ehli aldanmaz. İlim merakın çocuğudur. Merak ilmin hocasıdır. Meraktan yoksun olan ilimden de yoksun olur. Okumayan insan ezilmeye, sömürülmeye, sefalete ve esarete mahkumdur. Okumak, emek-özgürlük-vatan-bağımsızlık kavgasında en keskin ve tesirli silahtır. Son tahlilde kitap hürriyet meydanına açılan kapıdır. Kula kulluğun kapısını ebediyen kapatan bir isyan işaretidir. Özgür bireyin sigortasıdır.

 

Ayrıntılar:

 

1.Çok acil bir Milli İstihbarat Teşkilatı tesis edilmelidir. Bu toplumun değer yargılarına, tarihine, dinine, vatanına, ordusuna, emniyetine düşman olanlarla ve bu yönlerde düşmanla teşriki mesai yapanlarla mücadele etmek için. Bu teşkilat çok ağır müeyyideleri olan bir teşkilat olmalıdır. Kesinlikle, bilhassa vatan hainlerini, bu millete ve değerlerine düşman odaklarla fasılasız ve amansız ve acımasız şekilde mücadele edecek bir teşkilat olmalıdır. Kimse bir daha bu toplumun uzun soluklu hedeflerini akamete uğratmaya ve büyük kazanımlarını heba ettirmeye yeltenemesin. Bu toprağın çocuklarının alın terini emmeye girişmesin. Devlet hazinesini soyma köpekliğinde bulunamasın. Zira bu vatanın, bu devletin, bu milletin payidar olması muhaldir efendiler. 

 

2.Yine tekraren mevcut hükümete âcizane bir çağrım yahut istirhamım olsun isterim. Yanlış anlaşılmak istemem. Bir toplumun yekpare olmasını sağlayan birleştirici unsurlar vardır. Bu devirde hiçbir toplum devletsiz değildir. Hiçbir toplum, içinde belli ekalliyeti barındırsa da, milliyetsiz değildir. Hiçbir toplum dilsiz, dinsiz de değildir. Hiçbir toplum vatansız da değildir. Binaenaleyh, bu topraklarda kurucu özne olma özelliğine sahip kavim olan Türk Kavmi ne ihanet edilmemelidir bendenize göre. Yani birilerini memnun etme adına birleştirici öğe olma özelliği gösteren değerler aşındırılmamalıdır kesinlikle. Tabiatıyla muayyen açılımlar yapılabilir ve yapılmalıdır ama bu muayyen dinamikleri tahrip etmeden yapılmalıdır yani denge gözetilmelidir. Bu topraklarda, Allah korusun bir işgal olsa, düşmanla birlikte, bu milleti arkadan hançerleyenler kuşkusuz çıkacaktır. Bu yüzden Türk Milleti asla dinsiz yaşayamaz, Yüce İslam Dini de bu millet olmadan fazla koruma altında olamaz. Hâşâ bu dini bizim kavmimiz koruyor, bizim kavmimiz olmasa bu din yok olur gibi ahmakça bir düşünce sahibi değilim ama bu dininde yaşanmaya ve yaşatılmaya ihtiyacı vardır ve birileri buna vesile olmalıdır. Zira Allah demiyor mu dinime yardım edin bende size yardım edeyim diye. Keza Allah ta dinine sahip çıkacak bir toplum olması gerektiğini emretmiyor mu ve çıkması gerekenler çıkmazsa çıkan bir toplum yaratacağını beyan buyurmuyor mu? Binaenaleyh, bu devletin, toplum üzerinde tesiri olan muayyen kurumları, bu derin gerçeği asla sarf-ı nazar etmemelidir. Zira dinsiz kalan bir toplum bütün değerleri tahrip etmek için en büyük fırsatı yakalamış olacaktır. Ve elde değer namına bir şey kalmayacaktır. Hülasa hayat, tükenecektir. Akıllı olunmalıdır.

 

 

 

 

                       UNUTULMUŞ ZAMANLARIN

                      YİTİK ÇOCUKLARINA…

                     

 

                      Gül yüzlü güzellerin

                      Çıplak ayaklı çocukların

                      Sömürülmüş bedenlerin

                      Pervasız bir savunucusuyum

                                 

                      Tarumâr edilmiş aşiyânların

                      Türâb olmuş meskenlerin

                      Metruk görünümlü mabetlerin

                      Naçar bir aşığıyım

                       

                      Ve yoksunluklar ülkesinde

                      Sarı sıcak güneşin yakıcılığında

                      Sararmış ve boyun bükmüş başak gibi

                      Kavrulmuş simaların

                      Tebessüme hasret ayaların

                      Gülümsemesinin sevdalısıyım

                 

                      Yitik zamanlarda unutulmuş

                      Hazan yaprağı misâli savrulmuş

                      Bir hürriyet kavgacısı gibi yorulmuş

                      Ve hayalleri çalınmış, umutları sömürülmüş

                      Yiğit emekçilerin bitmez dirençlerinin

                      Amansız kavgacısıyım

 

                      Ey yâr!

                      Yakmıyor mu seni bu nâr?

                      Davacı olmak

                      Kavgacı olmak

                      Sevdalı olmak

                      Aşık olmak

                      Bu kadar mı zor?

                      Ve lâkin!

                      Duyumsayabilirsen bu acıları

                      Özgür bir kafan

                      Ateşli bir yüreğin

                      Varsa eğer

                      Halâ tükenmediyse umutların

                      Kalk!

                      Bir taş al eline

                      Ve at

                      Bütün karanlığa inat

                      İstikbâlini aydınlat

                      Anlat yitik zamanların çocuğunu…

 

Tarih: 07.01.2009 Okunma: 618

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Ekrem Şama

29.11.2008 - 10:57

Meşhur Hadisi Şerif: MEN AREFE NEFSEHU FEKAT AREFE RABBEHU!.. Yani kendini bilen Rabb'ini bilir.. Tefekkür edersek... Selamlar.

Seyfeddin Karahocagil

29.11.2008 - 12:49

Muh. Dostum ve kardeşim Gine güzel bir konu. İnsan egosu Diğer insanların omuzuna basa basa ve onları eze eze Yükarlara çıkma arzusundadır. Yaratan Rabbim kendi huzurunda herkesin eşit olduğunu ibadetlerde tatbik etirerek bu egoyu Ahirete ertelemeyi emrederek terbiye ediyor. Selam ve sevgilerimle

ÖZGÜR DENİZ

29.11.2008 - 13:35

çok güzeldi. çok önemli bir mevzunun çok sarih beyanı ve izahı. sonsuz teşekürler sayın üstadım. elbette her insan psikolojisinde olan bir mevzu. ama bu megolamaniye vurmamalı ki ardı tehlikelidir sağlığı bozar. İNSANI ANLAYAN VARLIĞI ANLAR VE YARATILIŞI ÇÖZER. insanı anlamak umuduyla. anlamayanda kendi karanlıklarında boğulur ve boğulsun umarım....saygıyla

Necmi Uçar

29.11.2008 - 13:52

Elbette her insanda önemli biri olma tutkusu vardır. Ancak önemli biri olabilmek için önemli yanlışlıklar yapanlar da yok değil.Bu da insanın yapısına, kültürüne, eğitimine, bilgi ve becerisine bağlı birşey sanıyorum. Takdir edileyim derken tenkit edilir eyvah olmadı der amma iş işten geçmiştir. Yaptığı hata onu önemli değil önemsizleştirmiştir. Halbuki amacı önemli olmaktı işte yukarıda saymaya çalıştığım birikimlerin eksikliği yada yanlışlığı onu zor durumda bırakmıştır.Önemli olmayı kim istemez ? En az önemsiz olmak istemediği kadar ister amma her isteyen de önemli olamaz. Sevgi ve saygılarımla.

Adem Şahin

30.11.2008 - 12:24

Ey Türk gençliği! Öneml biri olmanın tutkusu ancak İlkokulda “Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefte, durmadan yürüdüğümüzde yaptıgımız yemindedir.” verdiğimiz sözü ve “Varlığımız, Türk varlığına armağan olsun.” diyerek üstlendiğimizde önemli biri olma doğar. Bu umud ile diyelim.

elebk

06.12.2008 - 05:45

hakikaten nasıl bir insan mantığıdır o...herşeye ve herkese aynı aşkla bakmalı...Tanrı sevgisine ulaşmalı...nefsimiz işte başımıza bela nefsimiz...elinize sağlık

Ekrem Şama

29.11.2008 - 10:57

Meşhur Hadisi Şerif: MEN AREFE NEFSEHU FEKAT AREFE RABBEHU!.. Yani kendini bilen Rabb'ini bilir.. Tefekkür edersek... Selamlar.

Seyfeddin Karahocagil

29.11.2008 - 12:49

Muh. Dostum ve kardeşim Gine güzel bir konu. İnsan egosu Diğer insanların omuzuna basa basa ve onları eze eze Yükarlara çıkma arzusundadır. Yaratan Rabbim kendi huzurunda herkesin eşit olduğunu ibadetlerde tatbik etirerek bu egoyu Ahirete ertelemeyi emrederek terbiye ediyor. Selam ve sevgilerimle

ÖZGÜR DENİZ

29.11.2008 - 13:35

çok güzeldi. çok önemli bir mevzunun çok sarih beyanı ve izahı. sonsuz teşekürler sayın üstadım. elbette her insan psikolojisinde olan bir mevzu. ama bu megolamaniye vurmamalı ki ardı tehlikelidir sağlığı bozar. İNSANI ANLAYAN VARLIĞI ANLAR VE YARATILIŞI ÇÖZER. insanı anlamak umuduyla. anlamayanda kendi karanlıklarında boğulur ve boğulsun umarım....saygıyla

Necmi Uçar

29.11.2008 - 13:52

Elbette her insanda önemli biri olma tutkusu vardır. Ancak önemli biri olabilmek için önemli yanlışlıklar yapanlar da yok değil.Bu da insanın yapısına, kültürüne, eğitimine, bilgi ve becerisine bağlı birşey sanıyorum. Takdir edileyim derken tenkit edilir eyvah olmadı der amma iş işten geçmiştir. Yaptığı hata onu önemli değil önemsizleştirmiştir. Halbuki amacı önemli olmaktı işte yukarıda saymaya çalıştığım birikimlerin eksikliği yada yanlışlığı onu zor durumda bırakmıştır.Önemli olmayı kim istemez ? En az önemsiz olmak istemediği kadar ister amma her isteyen de önemli olamaz. Sevgi ve saygılarımla.

Adem Şahin

30.11.2008 - 12:24

Ey Türk gençliği! Öneml biri olmanın tutkusu ancak İlkokulda “Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefte, durmadan yürüdüğümüzde yaptıgımız yemindedir.” verdiğimiz sözü ve “Varlığımız, Türk varlığına armağan olsun.” diyerek üstlendiğimizde önemli biri olma doğar. Bu umud ile diyelim.

elebk

06.12.2008 - 05:45

hakikaten nasıl bir insan mantığıdır o...herşeye ve herkese aynı aşkla bakmalı...Tanrı sevgisine ulaşmalı...nefsimiz işte başımıza bela nefsimiz...elinize sağlık