Görüşlerine çok değer verdiğim kıdemli ekonomist, siyasî danışman/yazar Memduh Bayraktaroğlu, dünkü (12 Ekim) köşesinde, “Borsa, gelişmiş ekonomilerde yatırım sahası olabilir ama bizde kumar masasıdır ve kumarda daima kasa, yani borsa yönetimi kazanır.” demiş. İlave etmiş, “çünkü bizdeki borsa, spekülasyona çok açık”.
Buna ne diyorsunuz?
Benim itirazım var!
Öncelikle, çok üzüldüğümü belirteyim. En güvendiğim yazarlardan biri borsaya GÜVEN duymuyor. Oysa bir alanda yatırım yapmak için oranın güvenli olması hayatî önemdedir.
PEKİ, BU GÜVEN EKSİKLİĞİNİN SEBEBİ NE?
Çünkü ne yazık ki Bayraktaroğlu’nun dediği gibi, borsamız vurguna açıktır.
Buna rağmen, itirazım var! İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (BİST100) kumar masası şeklinde algılanmasını reddediyorum.
Geçen yılki büyük ilgiyle, Borsa’da yatırım yapanların sayısı 2 milyonu geçti. Eğer bu sayının büyük çoğunluğu, borsayı “vur-kaç” alanı gibi görürse, tabii ki burası büyük bir kumar masasına dönüşür.
Lâkin yatırımcıların çok büyük bir çoğunluğu, burada işlem gören şirketlere ortak olma düşüncesi ve şuuruyla hisse alır, hissesini elinde makul bir süre ki en az bir yıl tutarsa, burası gerçek bir YATIRIM alanı olur.
BORSA OYUN ALANI DEĞİLDİR!
Borsa için, “oyun alanı”, “modern kumar” gibi tabirlerin kullanıldığı oluyor. Eğer borsayı “oyun alanı” olarak görüyor veya hisse alıp-satmayı kumar gibi değerlendiriyorsanız, borsaya hiç girmemelisiniz! Çünkü daima kaybedeceksiniz demektir.
Tabii ortaklıkta, “kâra ve zarara ortaklık” söz konusudur. Şirketler genellikle kâr ederler fakat beklenmedik durumlarda zarar da söz konusu olabilmektedir. Hisse alan ortak, zararı da göze almış olmalıdır.
Bu konudaki ayrıntılı görüşlerimi, 2 yıl önce, “HİSSE SENEDİNDEN KÂR ETMENİN ALTIN KURALLARI” başlığı altında paylaşmıştım. Yazının hattı: https://www.genelhaberler.com/kose/oku/6202
Yatırımımızı kendi ülkemizin sanayii kuruluşlarına, hizmet sektörüne yapalım.
Ekonomimize güvenelim, şirketlerimizi güçlendirelim…
Güçlenelim!
x x x
TAVSİYE
HER GÜN 10 MİLYON EKMEĞİ KİMLER, NEDEN ÇÖPE ATIYOR?