“Kaymakam başta, sekiz-on memur bir köye gidiyoruz. Diyelim bir açılış var… Köylüye cins tohumluk sağlanacak… Köylüler kalkıp bizi karşılıyor, buyurun efendim buyurun! Herkesin altına bir sandalye sürüyorlar. Doktorun altına, ziraatçının altına sürüyorlar. Veterinerin altına sürüyorlar. Ortaokul müdürünün, öğretmenin altına sürüyorlar. Nüfusçunun altına sürüyorlar. Ama bana sandalye yok. Bu duruma çok kızıyorum.
Bir gün kendi kendime, ‘Kızma Bay Mustafa, ne kızıyorsun? Altına sandalye sürülenler köylüye az-çok bir hizmet götürüyor. Doktor hastalarına iğne yapıyor. Ortaokul müdürü, öğretmen çocuklarını okutuyor. Veteriner hayvanlarına bakıyor. Ziraatçı onlara cins tohum götürüyor. Sen de yap bir hizmet, senin altına da sandalye sürsünler. Kızmakla eline bir şey geçmez’ dedim.
Düşündüm. Ama ben ilçede bir kitaplık memuruyum; köylüye nasıl bir hizmet götürebilirim?
Düşündüm: Ben de köylüye kitap götüreyim. Ama nasıl götüreyim?
Düşünüyorum! Günlerce düşündüm… Akşam aklımda bu, sabah aklımda bu! Bir gün, ‘Eşekle götür ulan eşekle’ dedim kendi kendime. ‘İki sandık yaptır, üçer gözlü, doldur kitapları içine, sür eşeği köylere.’
Böylece, ‘Eşekli kütüphane’ çıktı ortaya.”
(Eşekli Kütüphaneci, Fakir Baykurt, Literatür Yayınları, 2000, Sayfa: 46-47)
x x x
EN MÜKEMMEL DANIŞMAN!
Ramses, “bizim geleneğimiz bu”, diye açıkladı. “Bir kimse önemli bir görevi yüklendiği zaman öteki dünyayı düşünmek zorundadır. ÖLÜM BİZİM EN İYİ DANIŞMANIMIZDIR, çünkü davranışlarımızı yerli yerine oturtur ve esas olanla ayrıntı arasındaki farkı görmemize olanak sağlar.”
(Ramses: Batı Akasyasının Altında, Jack Christian, S. 194)
KISSADAN HİSSE
1. Demek ki neymiş: adam yerine konulmak istiyorsan birine, topluma yararlı bir iş yapacaksın.
2. Daima ölüme danışacağız. Bu öğüt birinci kıssayla da yakından bağlantılı! Bugün var, yarın yokuz. İyilik yapmak, yararlı olmak, yakınlarımızla görüşmek, muhabbet etmek, insanları mutlu edebilmek için hiçbir fırsatı kaçırmamalıyız.
Misal, beni mutlu etmek çok kolay: Şu satırları eleştirmek ama başlığı değil içindeki fikirleri eleştirmek, bir işaret bırakmak kâfi!
Şimdi, siz de bana söyleyin: Sizin için ne yapabilirim? Nasıl yararlı olabilir, sizi nasıl mutlu edebilirim?
Adam yerine konulmak için!
x x x
TAVSİYE
https://www.youtube.com/watch?v=ZfIbIA8eVTw
ADAMLAR, Arif Nihat ASYA