ERZURUM'A İNDİRİMLİ DOĞAL GAZ VERİMELİ

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 14.01.2009


Fikret DADAŞ

ARAŞTIRMACI GAZETECİ

DOĞALGAZDA İNDİRİM YAPILMALI..

 Meteoroloji hava durumu raporlarını izlediğim zaman  Erzurum´a bakıyorum hep. Bu kış nasıl geçiyor diye. Ama aynı tabii geçen yıl ne ise bu yılda öyle geçecek.. Adı üstünde Kış.. Günlük güneşlik geçecek hali yok.

Karlı bir doğa çok güzel ama, kış mevsimi Erzurum´un fakirini  hep  mutsuz eder. Umutsuz eder. Çocukluğumuzdan bilirim  sobalı evlerde bir odada yanan soba, etrafında ailenin tüm fertleri, sadece sobanın yanı sıcak ve sobanın yandığı yer.. Evin kalan kısmı soğuk. Tuvalete gitseniz, tuvaletinizi yapamadan çıkarsınız.. Sobalı evde fiziki şartların , ne kadar ağır olduğunu siz düşünün...

Soba denince, yak bir türlü, yakma bir türlü. Yakarsan cebe iki ton kömür,  iki ton odun. ( bir tonu çam,bir tonu palamut )  yazar. 900,00 TL den 1.800 TL kömür, 1.000 TL de odun  2.800 TL Bir kışın maliyeti. Yakacağın taşınması, yakma zahmeti, sobanın temizlenmesi ve küllerin atılması, evlerin kirlenmesi, boya gerekmesi.. Bunları da unutmayalım..

Doğalgaz çok temiz bir enerji. Keşke  Erzurum´da bir yerden fışkırsa da millet bedava yaksa diye hep düşünmüşümdür. Ama yok.. İran gazına muhtacız. İran´ın nazını da unutmazsak Kışın vana kesme tiyatrosu çevirmez ise..

Her ay üstü üstüne 300,00 TL doğalgaz parası gelse bir eve, 8 ay ile çarpsak 2.400 TL. Bunu 2,5 Milyar lira sayalım. İçinde mutfak tüpü ve şofben  tüpünü de sayarsanız ,her ay 100,00 TL bu paranın içindedir. Hem daha temiz hem daha kolay bir enerji..

Ancak  kabaca yaptığım bu hesap, her ailenin bütçesine uymayabilir. Hele Erzurum gibi  işsizliğin çok , soğuğun -45 lere uçtuğu bir ilde. Her ay en az 300,00 TL büyük bir paradır. Hoş büyükşehirlerde de  o kadar soğuk olmasa bile o parayı zaten her ay  ödüyoruz.

Gelelim asıl meseleye, bence kömür dağıtımı Erzurum´a yapılan iyilik değildir.  Günü kurtarma telaşesidir, kalıcı çözüm bulunmalı. Şehrin jeolojik yapısına bakarsanız, Erzurum Hilal şeklinde  çevrilir. Şehir , bu hilalin içindedir. Hava sirkülasyonu hiç yoktur. Büyük bir rüzgar olmaz ise, şehrin havası da kolay kolay temizlenmez.

Allah selametliğini versin, Erzurum´a çevre kirliliği duyarlılığı aşılayan kişi Prof.Dr.Sücaattin Kırımhan´dır. Gerçi Atatürk Üniversitesi içine yaptığı baca temizleme aygıtını hepimiz çok inlemiştik o dönem..Çok biliyormuşuz gibi .. Ama Prof.Kırımhan´ın 25-30 yıl önce duyarlılık gösterdiği, her gün ele geçirdikleri her araçla ölçüm yaparak Erzurum´a büyük katkı sağladıkları bu duyarlılıktan şimdi eser var mı yok mu bilemiyorum. Onun kurduğu fakülte umarım bu konuda çalışıyor ve bilimsel verilerle, yetkilileri uyarıyordur. ( su işinde ki gibi olmazsa ) Şehirde, nefes almada zorlanıldığını, genizlerin yandığını okuyorum.Bunlar hava kirliliğinden başka bir şey değildir.

Erzurum´da oturanlara yapılacak en büyük iyilik,  -45 leri gören bu kış şehrinde doğalgaz fiyatının ucuzlatılmasıdır.  Devlet, kömür dağıtacağına , doğalgaz fiyatlarında  sübvanseye gitsin. Eskiden kok kömüründe yapılmıyor muydu ? Yapılıyordu. Doğalgazda neden olmasın ki ? hem daha kontrollü.

Bence siyasilerimizin bu konuya parmak basmaları gerekir. Erzurum´daki toplumsal duyarlılık bu yönde talepkardır. Toplumun isteklerini yerine getirecek olan da siyasilerdir,yani seçilmişlerdir.  PALEN ´ e verilen gazın sübvanse edilmesiyle fiyatlar kendiliğinden düşecek ve doğalgaz kullanımı sağlanacaktır. Şehrin hası da daha temiz olacaktır. Eğer bu yapılmaz ise ne olur. Ne olacağını söyleyeyim.. Erzurumlu bir daha  o doğalgazın yanından geçmez. Hatta toplu yerlerde kömüre dönüş başlar. Bu da felaketi getirir. Yol yakınken bu  doğalgaz indirimini yaptırınız.

 Erzurumluyu ` doğalkaz `  olmaktan kurtarınız.. Toplumsal bir meseledir, duyarsız kalmayınız..

 


Tarih: 14.01.2009 Okunma: 835

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

ELEBK

24.12.2008 - 05:49

FIKRA ÇOK İYİYMİŞ:))MÜZİK VE EDEBİYAT PROĞRAMLARINA TAKILIYORUM VE BELGESELKERİNE AMA, EDEBİYAT I TAMAMEN DİN ÜZERİNE BİNDİRDİLER SADECE...ELİNİZE SAĞLIK

ELEBK

24.12.2008 - 05:49

FIKRA ÇOK İYİYMİŞ:))MÜZİK VE EDEBİYAT PROĞRAMLARINA TAKILIYORUM VE BELGESELKERİNE AMA, EDEBİYAT I TAMAMEN DİN ÜZERİNE BİNDİRDİLER SADECE...ELİNİZE SAĞLIK