MOR KANATLAR

Lütfiye Kader - 24.01.2023

                              

               KiHEP EĞİTİMİ’İN ARDINDAN KALANLAR

      Nihayet 3 yıl önce başladığımız KİHEP (Kadının İnsan Hakları Eğitimi) eğitimimizi 16 Kasım 2022 ‘de tamamladık. Pandemi nedeniyle geçen 3 yıl hem bizim, hem de ülkemiz için kesintili ve zor bir yıl oldu. Önemli olan bitirmekti. Biten her şey yeni şeylerin, umutların, hedeflerin başlangıcıdır her zaman.

     Bu eğitimi sadece kadınların alması gereken bir eğitim olarak görmüyorum. Çünkü kadın erkek eşitliğini savunan feminist bir anlayışın içinde biri olarak, elbette erkekler de olmalıdır. Ben dahi özgürlükçü hakların ve hukukun üstünlüğünü savunan biri olarak ; ‘Feminist’ deyiminin anlamını yanlış biliyordum. Ta ki, bu eğitimi alana kadar…

     Feminizmi genel olarak kadın-erkek ayrımcılığına karşı çıkarak, cinsiyetler arasında ekonomik, siyasal ve toplumsal eşitliği savunan görüş olarak tanımlayabiliriz. Temel amacı kadın özgürlüğü ve kadının toplumdaki yeri konusunda gerçek bir eşitlik durumunun sağlanmasıdır. Ne yazık ki toplumda; Kadının özgürlüğü hak temelinde olması gereken bir durum olmasına karşın, kadının erkekten üstünlüğünü savunur şeklinde bir algı var. İşte ben de bu eğitimi almadan önce aynı algının içindeydim. Toplumda yine yanlış bir algının konusu olan LGBTIQA+  ‘lar  (Lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseksüel, queer, aseksüel)  bireylerin de insan hakları temelinde özgürlükleri ve hakları var. Hepsini demesek de( psikosomatik bozukluklar ve ruhsal travmalar vb. )çoğunun tercihleri biyojik terslikten ileri gelen hormonsal bozuklukları var. Aslında vücudumuzun çalışmasını biz değil, hormonlarımız düzenliyor ve denetliyor. Sinir sistemimiz tarafından da yönetiliyor. Sağlıklı bir bireyin bunları sağduyu ile düşünüp değerlendirmesi gerekmez mi?

Eğitimin sonunda program gereği bir çalışma etkinliği yaptık. Bizim gurubumuz bir dernek kurmak istedi. Derneğin kurulum aşamasındaki her durumu gözden geçirdik. Burada kurduğumuz derneğin ismi üzerinde anlaştık. Adı MOR KANATLAR DERNEĞİ olacaktı. Kısa ismi ise MORKA.   Eğitmenimiz Sera KÖROĞLU < mor kanat > ismini neden seçtiniz diye sorunca gurup arkadaşlarımızla ortak çıkardığımız öz şuydu.

  > Kanatsız bir kuş uçabilir mi?

- Uçamaz çünkü Kuşların kanatları kuşlara özgürlük verir.

 >Arılar olmasa yaşam durur. Kanatsız bir arı çiçeklerden bal özü emip bal yapabilir mi?                                                                                          >Peki kanadını kullanamayan uçamayan kuşlar yani tavuklar ne yapar?   > Sadece önüne konan yerdeki yemi yiyen veya gezinerek yiyecek bulan tavuk ve horoz gibi kuşları özgür sayabilir miyiz?                    >Ekonomik özgürlüğünü eline alamamış eğitim ve kültür kulvarlarında yaşamamış kadınlarımız da özgürlük yönünden uçamayan kuşlar değil midirler?

·         İnsanların kolları, sarmalamayı ve kuşatmayı iş yapmayı sağlar. Halk arasında morali sıfırlanmış, işini gücünü yapamayacak insan ne der? Kolum kanadım kırık!

·         Peki,  neden mor renk? Bir dönem Avrupa’da mor zenginlerin, gücün ifadesiydi ve sarayların rengi olarak kabul görüyordu.

Doğada üç ana renk vardır. Bunlar sarı, mavi ve kırmızıdır. Mor renk ana renk değildir ama kırmızı ve mavi rengin karışımından mor renk elde edilir.  Ana renklerin doğurganlığı, içindeki gücün (enerjinin ) de aktarılması demektir. Kırmızının yüksek enerjisi ve mavinin dinginliği bir denge yaratmıştır mor renkte. Bu yüzden mor renk, hem üretkenliği hem de gücü temsil eder. Üretenin gücünün daima ayakta dik durması toplumsal cinsiyetin belirlenmesinde, dengenin kurulmasında rol oynar.

Mor renk baş eğmezlik ve dik duruşun simgesidir. Mor renk için o kadar güzel ve anlamlı şeyler bulursunuz ki; bu da kadına en yakışan ve en uygun renktir bana göre…

 Artık MOR KANATLAR DERNEĞİ ‘nin kollarının sarmalayışındasınız.  Gücün, ilhamın ve üretmenin özgürlüğünü taşıyan kanatlarındasınız.

       Bu eğitimde bizlere eğitim desteğini veren kurumlara, Karşıyaka Sancar Maruf STK yerleşkesinde bizlere yer vererek eğitim yapmamızı sağlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ‘a, Karşıyaka Kent Konseyi Kadın Meclisinden Aysun Kuru’ya ve küçük bebeğinin yarattığı her türlü sıkıntılarını bertaraf ederek bizlere bu eğitimi sevgi diliyle veren değerli güzel eğitmenimiz Sera Köroğlu’na çok teşekkür ederim.

     19.11.2022                                         

   Lütfiye KADER

Em. Uzm. Fen.Bil. Öğrt

 

Tarih: 24.01.2023 Okunma: 329

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?