Robotlar sahibini tanıyabilir mi?

Osman YILDIZ - 26.02.2023

Robotlar sahibini tanıyabilir mi?

Bugün 26 Şubat 2023 saat 03:00

Bu saatten tam 20 sene önce aynı gün aynı saatlerde makale yazarken taşıdığım heyecanın 1/1000 i bile kalmamış halde bu satırları yazıyorum. Canımı yakan SCS. Kahreden SCS. Fakat yazımın konusu SCS değil.

                6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş Pazarcık merkezli başlayan depremlerle milyonlarca insan şaşkına dönüp yaşamaya çalışırken 50 binler civarında insan hayatını kaybetti.

Basit sorular soracağım. Bu soruları sormamı sağlayan ise yaklaşık 8 aydır o mu beni sahiplendi ben mi onu sahiplendim pekte anlayamadığım şekilde bir köpek.

Bilimsel bilgilerle tanımladığımız ürünlerden olan bu satırları okuduğunuz ekran sizin ne yaptığınızı bilebilir mi?

Bu satırları okuduğunuz ekranın bir köşesini mıncıklasanız ekranınız etkilenir mi? Mıncıklanan köşedeki gözle göremediğimiz atomlar ve elektronlardan  acaba kaç tanesi etkilenir.

Etkilenenlerin etkisi ile komşu atomlar üzülür mü? Yardıma koşarlar mı?

Lütfen bu satırları okumayı bırakıp bulunduğunuz konum ne olursa olsun çevrenize bakınız. Çevrenizde şu anki bilgilerimizle bildiğimiz kadarıyla kendi içinde hareket etmeyen tek bir şey görebiliyor musunuz?

Göremezsiniz. Neden göremezsiniz çünkü bilim insanları öyle tanımlamışlar aklımız mantığımız kabul etmese de gözle görebildiğimiz son zamanların meşhur kelimesi ile algılayabildiğimiz her şey kendi içinde hareket ediyormuşşş. Çevrenizde bizim tanımımızla canlı olmayan tüm varlıklar hareketsiz. Ve siz baktığınızda hepsinin hareketsiz olduğunu görüyorsunuz. Siz hareketsiz olduklarını gördünüz diye gerçekte ne atomlar hareketini durduruyor ne de elektronlar.

Bu bilgiyi doğru kabul ederek hareket edersek bakınca gördüğünüz varlıkların içinde yer alan ve hareketli olan nesnelerin sizi bulabilmeleri, sizi tanımlayabilmeleri mümkün olabilir mi?

Şu ana kadar olan bilgilerimiz de bunun mümkün olmadığını bize anlatıyor. Buradan biraz daha ileri gidip bizlerin ürettiği hareket kabiliyeti olan ürünlerimize bakalım.

Bunların en basiti taşıtlarımız. Taşıtlarımız bizim hükmetmemizle hareket halindeler.

Sahi ben desem ki bindiğiniz arabanız ne için yaşadığını anlamaya çalışıyor. Ne dersiniz anlayabilir mi?

Çok saçma sapan bir soru değil mi?

Hadi bir adım daha ileri gidip yine sizin benim gibi (yine bilim insanlarımızın dikte ettiği bilgilerimizle) 220 gram civarında beyinlerini iyi kullanarak tamamen insanımsı görünüm kazanan robotların üretildiği günümüzde bu robotlarla ilgili bir soru soralım.

İnsanımsı görüntüsü olan bu robot onu programlayan insan istemediği müddetçe ne için var olduğunu bilebilir mi? Onu programlayan istemediği müddetçe kendisini yaratanı bilebilir mi?

Buradan yola çıkarak şu can alıcı soruyu soralım.

Bizler ne için varız sorusunu bu mantıktan yola çıkarak sorar mısınız?

Bu satırları okuyan bir çok kişi Allah (c.c.) bizi yarattı diyecektir.

Eeeee İslam dinine göre Allah bizi yarattı. Diğer dinlere bakmadan ona da kabul diyelim.

Allah istemediği müddetçe bizim yaratanımızı görebilme, anlayabilme ihtimalimiz var mı?

Lütfen basit mantık yürüterek şunu kendinize sorunuz. Gerçekte sizi yoktan var eden anne ve babanızı bırakıp neden asla ama asla anlayabilmeniz mümkün olmayan sorularla mantık dışı bir hayatı kendinize dayatırsınız.

Bizler var olan canlı dediğimiz varlıklar, her birimizin bir sahibinin olması kuvvetle muhtemel. Nasıl ki bize hizmet eden arabamızın ben ne için varım sorusunu cevaplaması mümkün değilse, bizimde ne için var olduğumuzu cevaplamamız mümkün değildir.

Mümkün olmayan bir şeyin peşinde koşmak yerine kendi aklınıza ve gözünüze güvenerek çevrenizi sorgular mısınız? Siz neden sağlıklısınız da diğer bazı kişiler sağlıksız.

Neden 26 Şubat 2003 gününün üzerinden 20 sene geçtikten sonra böyle bir yazı yazıldığını belki o zaman anlayabilir siniz.

Saygılarımla

 

 

 

Tarih: 26.02.2023 Okunma: 1653

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İ. Hakkı Cengiz

26.02.2023 - 09:55

Konu, benim ilgimi fazlasıyla çeken bir konu... Al bu mevzuu kitap yaz! Söyleyeceğim çok şey var. Kısaca toparlamaya çalışayım: Araba benzetmesinden yola çıkarsak, insan arabayı ve diğer bütün aletleri kendsine hizmet etmesi, koruması, hayatını kolaylaştırması için yapmıştır. Yaratmıştır da denilebilir. Aynı mantıktan hareketle, Yaratıcının da yarattığını KENDİSİNE hizmet için yarattığı söylenebilir. KENDİSİ ne? Yaradan''ın bizim ne gibi bir hizmetimize ihtiyacı olabilir? Buradaki hizmeti, YARATTIKLARINA HİZMET diye okuyorum. İnsana, hayvana, evrene, yeşile, çiçeğe, böceğe hizmet. Yerkürenin yaratıldığı gibi korunması, bina, yol, köprü yaparken,maden ararken ona İHANET edilmemesi... Siyanürle toprakların ve atmosferin zehirlenmemesi... Tek kullanımlık plastiklerle denizleri, karaları ve havayı kirletmemek... Küreyi ısıtıp yangın yerine döndürmemek. İhtiyacı olan kişiyi arayıp bulmak ve ihtiyacını gidermek... Balık vermekten ziyade balık tutmayı öğretmek... Eğitmek... Tabi insanın yarattığıyla, Yaradan''ın yarattığı arasında önemli bir fark var: BİLİNÇ farkı... İnsanın bilinci, duyguları, hafızası, sinir sistemi var. Bu konular temel konular. Bunlar üzerinde öncelikle durulmalı. Konuyu kaleme aldığınız için çok teşekkür ederim. Gönülden selâmlar...

Osman Yıldız

26.02.2023 - 12:46

İsmail bey lütfen basit düşününüz. 1 arabanın sahibi tektir. Markanın sahibi kim olursa olsun araba arabanın sahibine hizmet eder. Araba sahibini göremez. Çevrenize bakınız. İnsan eli ile var edilenleri biz görebiliyoruz. Fakat var edilenlerin bizi görebilme ve hissedebilmesi için bizim onlara izin vermemiz lazım. Buradan düşününüz. Tek bir sahibimizin olmasına gerek var mı? Her canlının ayrı ayrı bir sahibi olamaz mı? O sahibine gerçekte hizmet ediyor olamaz mıyız?

İ.HakkıCengiz

26.02.2023 - 17:07

konuyu basit veya karmaşık olarak değil de derin ve geniş kapsamlı olarak görüyorum. Sabahlara kadar konuşulup, tartışılabilecek bir mevzu. "Tek bir sahibimizin olmasına gerek var mı? Her canlının ayrı ayrı bir sahibi olamaz mı? O sahibine gerçekte hizmet ediyor olamaz mıyız?" sözleriniz çok ilginç geldi. Bu farklı ve aykırı fikir üretimini sevdim. Yani burada, herkesin ayrı bir tanrısı olduğunu mu düşünmeliyiz? Öte yandan, insanların bireysel davranışlarına bakılınca, kendi menfaatlerini gözetme, kendinden başkasını düşünmeme konusundaki aşırılıklarına bakınca, herkes kendini tanrı gibi görüyor sanki! O açıdan söyledikleriniz çok isabetli gözüküyor.

Osman Yıldız

26.02.2023 - 18:08

İsmail bey Neden illa bir tanrı ile tanımlamak zorunda olduğunuzu düşünür müsünüz? Bizlere verilen akılla mantık yürütünce mutlak bir yaratanın varlığına ulaşıyoruz. Bu ilk çağlardan itibaren fark edildiği için erkekler kadınları kullanabilmek için masal kalmamış uydurmuşlar. Bu masalların etkisinden kurtulabilmek gerçekten çok zor. Kurtulmaya çalışmakta bu nedenle çok mantıksız. Dünyanın Adaletli bir yer olabilmesini sağlayacak olan sadece insanın kendisine inanmasını sağlamak olacaktır. İnsan kendisine inandığı anda asıl yaratanının ne istediğinin cevabını bulacaktır. Araba örneğinden yine yola çıkarsam sahibin istediğini yapmayan araba arızalıdır. Arızalı olan aracın ise akibeti şüphelidir. İnsan kendisine inanmadığı müddetçe daha net söyleyin insanlar kendilerine dürüst olmayı başaramadıkları müddetçe Dünya''da hiç bir şey değişmez. Öncelikle her insan kendisine inanmayı öğrenebilmelidir.