Susuzluğun BEYNE ve BEDENE Zararları

İsmail Hakkı CENGİZ - 18.05.2024

Vücudun susuz kalması ne demek?

İnsan bedeni susuzluğa üç gün dayanabiliyor. O vakit, susuzluk deyince üç günden fazla süren susuzluğu mu anlayacağız? Üç güne kadar susuz kalmanın zararı yok mu diyeceğiz? Öte yandan, susuz kalmak, her yaştaki insanı aynı ölçüde mi etkiliyor? Misal, uzun ve sıcak yaz günlerinde oruç tutan genç ve yaşlı kişiler, susuzluktan aynı derecede mi etkilenirler?

UZMAN GÖRÜŞLERİ

Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, “Artan sıvı kaybı halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, böbrek yetmezliği hatta bilinç kaybı bile yapabilir. İleri sıvı kayıplarında böbrek yetmezliği ortaya çıkabileceği gibi, aşırı sıvı kayıplarına bağlı ortaya çıkan sorunlar kalp, beyin, böbrek, karaciğer gibi organlarda ilave bozukluklara yol açar”, diye uyarıyor. 

Acıbadem.com.tr adlı sağlık sitesi, susamayı beklemeden su içmek gerektiğini yazıyor. Az su içmenin vücuda dokuz etkisinden bahseden site, bunlardan birinin de beyne vereceği zararlar olduğu konusunda şu uyarıları yapıyor: Beynin yüzde 75’i sudan oluşur. Hafif seviyelerde susuzluk duygu durum ve bilişsel işlevlerde bozulmalara neden olabilir. Susuzluk sonucu konsantrasyon azalırken, kısa süreli hafıza gibi bilişsel işlevin performansı önemli ölçüde düşer. El-göz motor koordinasyonu bozulabildiğinden, hassas veya detaylı işlerin yapılması zorlaşır, güvenlik zafiyeti oluşabilir.

Memoriyal.com.tr ise, susuzluğun etkilerini madde madde şöyle sıralıyor:

Baş ağrısı, unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu

Ciltte kuruluk

Kalpte yorgunluk

Saç dökülmesi ve kepeklenme

Kabızlık

Kas Krampları

Vücut direnci

Düzensiz tansiyon

Böbrek problemleri

Bunlar, az su içmenin sağlıklı ve genç insanlarda bile görülebilecek zararları… Bir de yaşlandıkça suya ihtiyacımızın artması, su içmeyi unutma ve yaşlıların büyük bir çoğunluğunun kullandığı ilaçların getirdiği su kaybı problemleri var. Bizim gibi 60 yaşının üzerindekilerin arkadaş gruplarında sık sık şöyle paylaşımlar yapılıyor:

NEDEN 60 ÖTESİNDE ZİHİNSEL SORUNLAR  ORTAYA ÇIKAR?
Ekleyen: Doktor Arnaldo Liechtenstein.

Şaka gibi gelebilir, ama değil.  60 yaşın üzerindeki insanlar susuzluk hissetmeyi sürekli olarak durdurur ve sonuç olarak sıvı içmeyi bırakır. Su mahrumiyeti şiddetlidir ve tüm vücudu etkiler.  Ani zihin karışıklığı, kan basıncında düşüş, artmış kalp çarpıntısı, koma ve hatta ölüm.
60 yaşın üzerindeki insanların su rezervleri daha düşüktür.  Bu doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır.
Ancak daha fazla komplikasyon var.  Susuz kalsalar da su içme ihtiyacı hissetmezler, çünkü iç denge mekanizmaları çok iyi çalışmaz.
Sonuç:
60 yaşın üzerindeki insanlar, sadece daha az su yüzdesine sahip oldukları için değil, aynı zamanda vücuttaki su eksikliğini iyi hissetmedikleri için kolayca su mahrumiyeti çekerler. Onun için, su içme alışkanlığına sahip olun.  Meyve suları, çaylar, süt, çorbalar, portakal, mandalina, kavun, karpuz, şeftali gibi su açısından zengin gıdalar tüketin.

Önemli olan, her iki saatte bir, biraz sıvı içmeniz.  Hatırlayın bunu!

Su içmeyi unutan veya reddeden yaşlıların sinirli ve demoralize olduklarını ve dikkat eksikliği gösterdiklerini fark ederseniz.

Elimizde böyle bilgiler varken, üç güne kadar susuzluk beyne ve vücuda zarar vermez, uzun günlerde oruç tutmak genç ve yaşlı bütün insanlarda aynı etkiyi gösterir, zarar vermez diyebilir miyiz?

Baksanıza, doktor, 60 yaşının üzerindekilere, her iki saatte bir sıvı alın, diyor!

Susuzluğun beyne etkilerinden, sadece dikkat eksikliğinin bile yaşlılarda tehlikeli sonuçları olabileceği hepimizin malûmudur. Vücudun, hele beynin hassasiyetle korunması gerektiği dönemde, yaşlılıkta susuzluğun zararları hafife alınamaz. Yukarıdaki uyarılar, hayatî uyarılar olarak görülmeli ve uygulanmalıdır.

x   x   x

İLGİLİ YAZI

BEYİN Ödüllendirir ve Cezalandırır

 

[email protected]

Tarih: 18.05.2024 Okunma: 402

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İ.H.C

18.05.2024 - 15:24

Deneme