CHP ÜYESİNDEN, YÖNETİME VE İKİ BELEDİYE BAŞKANINA ACİL MEKTUP, Çetin KÖKER
GENEL HABERLER Misafir Yazar - 09.02.2025
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul BB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara BB Başkanı Mansur Yavaş 9 Şubat günü bir araya gelecekmiş. CHP Parti Meclisi 10 Şubat günü cumhurbaşkanı adaylığı konusunu ve parti programı çalışmalarını görüşmek için toplanacakmış. Önseçim sürecinin 30-35 gün içinde sonuçlandırılması düşünülüyormuş. CHP Parti Programı Kurultayı öne çekilecekmiş.
Yapılmayan, düşünülmeyen ve yazılmayan olduğu için 25 yıllık deneyime sahip bilinçli bir üye olarak CHP yönetimine ve iki belediye başkanına açık acil bir mektup yazmak zorunda kaldım.
CHP mahalle/köy temsilcilerinin, ilçe ve il yöneticilerinin iki yıllık görev süresi Temmuz-Eylül 2025 sürecinde bitiyor.
CHP, 6 Eylül 2024 tarihinde tüzüğünde bir değişiklik yaptı ve “Belediyelerde ve iştiraki şirketlerde çalışan CHP üyeleri ilçe delegesi ve yöneticisi olamayacak” hükmünü getirdi.
CHP yönetimi, ilçe ve il kongrelerini Kasım 2024-Şubat 2025 sürecinde yapmalıydı. Ama yapmadı. AKP, bu süreçte hemde zamanı gelmediği halde kongrelerini yaptı. Bunun nedenini herkes sorgulamalı.
İktidar 6 Şubat 2023 depreminde yaptığı yanlışlardan ve eksikliklerden dolayı 14-28 Mayıs 2023 seçimlerini kaybetmeli, muhalefet kazanmalıydı. Olmadı. Demokratik değişim sağlanamadı. Bir kişinin iki defadan fazla aday olması Anayasaya (101. madde) aykırıydı. Önlenemedi.
Milletin çoğunluğu, bu iktidardan kurtulmak istediğini 31 Mart 2024 yerel seçiminde ispatladı; 22 yıl sonra AKP’yi ikinciliğe düşürdü; 47 yıl sonra CHP’yi birinci parti yaptı. Bu sonuç nedeniyle iktidar istifa etmeli ve erken seçim yapılmalıydı. Ama yapılmadı.
CHP yönetimi, üyelerine, örgütlerine ve seçmenlere dinamizm kazandırması gerekiyor.
İktidar, kendi yarattığı iktisadi, mali, siyasi, idari, adli, sosyal, kültürel, demografik ve psikolojik krizi çözemiyor, aksine sorunları artırıyor(*).
(*) Resmi törenden sonra kendi aralarında yaptıkları ritüelde “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” diyen beş teğmen ve onların bölük, tabur ve alay komutanı üç subay ordudan atıldı. Bu karar yargıdan dönebilir. Dönmeli…
CHP yönetimi hemen veya Kasım 2025’de erken seçim yapılmasını istiyor.
Önümüzdeki seçimde demokratik değişimin sağlanması gerekiyor.
SEÇİM NE ZAMAN YAPILIR?
2025, ülkemiz için iktisadi, mali, siyasi, idari, adli, sosyal ve kültürel açıdan çok zor bir yıl olacak. Bu nedenle iktidar bu yıl erken seçim istemiyor. Bu günlerde görüşmeler yapan Cumhur İttifakı ile DEM Parti uzlaşırsa (pek mümkün görünmüyor) erken seçim Haziran 2026’da yapılır. İktidar, “Seçim 2028’de” diyor. Ama hedefleri “Kasım 2027.” Erken seçim için yetki ve güç iktidarın elinde.
GERÇEKÇİ BİR ÖNERİ
“CHP, CUMHURBAŞKANI ADAYI İÇİN ÜYELERLE YAPACAĞI EĞİLİM YOKLAMASININ(*) DEVAMINDA MAHALLE/KÖY TEMSİLCİLERİ(**) İLE İLÇE YÖNETİCİLERİNİ SEÇMELİ. BU SÜREÇ 15 MART-30 NİSAN 2025; İL KONGRELERİ, 1 MAYIS-30 HAZİRAN ARASINDA YAPILMALI. BU SÜREÇTEN SONRA KURULTAY İSTENİLDİĞİ ZAMAN YAPILIR. KONGRELERDE PARTİ (İKTİDAR) PROGRAMI ÇALIŞMALARI VE ÖNERİLERİ DE YAPILIR. KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA YAKIN DELEGELER OLAĞANÜSTÜ KURULTAY DÜŞÜNCESİNDEN VAZ GEÇMELİ.”
(*) Yargı denetiminde yapılana “önseçim”, parti denetiminde yapılana “eğilim yoklaması” denir. Önseçim bağlayıcıdır. Eğilim yoklaması bağlayıcı değildir. CHP’nin cumhurbaşkanlığı adaylığı için yapacağı işlemin adı “Eğilim yoklaması”dır. Bu yoklamadan çıkan sonuç Anayasa gereğince CHP TBMM Grubu (m.vekilleri) tarafından onaylanması gerekir.
(**) Mahalle/Köy (Muhtarlık Bölgesi) temsilci sayıları seçmen nüfusuna göre (5, 9, 13, 17, 21 ve 25 temsilci) yeniden belirlenmeli. (Bu konuda hazırladığım bir tasarım var.)
MANSUR YAVAŞ VE EKREM İMAMOĞLU
Anlıyoruz ki; Mansur Yavaş da, Ekrem İmamoğlu da cumhurbaşkanı olmak istiyor. İktidar, özellikle İmamoğlu’nun üzerine gidiyor; “Ahmak” kelimesi nedeniyle verilen 2 yıllık ceza ve siyasi yasak yıllardır sonuçlandırılmıyor; iki dava daha açıldı; toplamda 17 yıl hapis, siyasi yasak ve memuriyetten atılma cezası isteniyor.
BİLİNÇLİ STRATEJİ; BİRLİK VE DAYANIŞMA
CHP yönetimi bilinçli bir strateji izler, iki başkanın birlik ve dayanışması sürer, biri aday, diğeri yardımcısı olursa seçim kazanılır. Bu olguyu Betimar ve Özdemir Araştırma’nın son anketinde görebiliyoruz. Önceki anketler de bu yönde…
DEMOKRATİK DEĞİŞİM
Türk ulusu, 23 yıldır iktidar olan bu gerici zihniyeti tarihin sayfalarına göndermeli; önümüzdeki seçimde demokratik değişimi sağlamalı.
Gerçek muhalefet birlik olur ve zorlarsa erken seçim Kasım 2025’de veya Mart 2026’da yapılır; en olası tarih Haziran 2026’dır.
KAMUOYU YOKLAMASI VE ÖNSEÇİM
Kamuoyu yoklamalarında Mansur Yavaş birinci, Ekrem İmamoğlu ikinci sırada çıkıyor. CHP üyeleri ile yapılan eğilim yoklamasında tersi (yüzde 60’a 40) sonuç çıkar. CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Adaylıktan feragat ediyorum” dedi. “Bu son belediye başkanlığım” diyen ilke olarak 2028’i hedefleyen Mansur Yavaş “Şimdiden aday belirlemeyi erken buluyorum” dedi.
BİR ÖNGÖRÜ
Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu önseçim için aday olsa ilk ikiye giremez. Mansur Yavaş eğilim yoklamasına girmekten vaz geçer, yoklamanın sonucunu beğenmez ise büyük sorun çıkar ve CHP bölünür. Bölünmenin en acı örneği 1994 yerel seçimlerinde yaşandı.
ÖZET, SONUÇ, SÖZÜN ÖZÜ
En olası erken seçim tarihi Haziran 2026’dır. Anayasanın 101. maddesi çiğnenmemeli. Bir kişi dördüncü kez cumhurbaşkanı adayı olamamalı.
CHP, sözü edilen iki belediye başkanından birini aday, diğerini yardımcı yapar, iki başkanın dayanışması sürerse cumhurbaşkanı seçimini kazanır.
CHP yönetimi ve iki belediye başkanı: “Seçim kazanıldıktan sonraki iki yıllık süreçte Cumhurbaşkanı ve yardımcısı kararları birlikte alacaklarını; “tek adamlığa hayır” diyeceklerini; iki yıl içinde gerçek demokrasiye ve iki meclisli parlamenter sisteme geçeceklerini; TBMM’deki temsilci sayısını 450’ye düşüreceklerini;“Laik, demokratik sosyal hukuk devletini” hayata geçireceklerini taahhüt etmeli…
Çetin Köker, Atatürk’ün Askeri, Emekli Binbaşı, CHP üyesi, Bilinçli Yurttaş, 8 Şubat 2025
Tarih: 09.02.2025
Okunma: 55
YORUMLAR
Yorumunuzu ekleyin.