FİKİR

İsmail Hakkı CENGİZ - 31.01.2009

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.

 

 

 

Fikir, ne güzel bir şey.

Güzelden de öte, mukaddes bir kıymet!

Tabii fikirler çeşit çeşit olursa daha güzel, daha kıymetli oluyor. Bu kıymetler birikince hazine; gömülürse define haline geliyor.

Nerede gömülüyor fikir hazineleri?

Kitaplarda, kütüphanelerde!

Olmayan yerlerde define arayacağız diye canımız çıkar, hatta canımızdan oluruz da; sıcacık salonlarda saklı olan definelerden habersiz yaşar gideriz. O definelerin gün yüzüne çıktıkça değer kazanacağından, yağmalandıkça çoğalacağından da habersiz olarak!

Uğur Mumcu, “Bilgisiz fikir olmaz!” dermiş.

Yaygın bir duamız var:

“Allah, akıl fikir versin!” Bu, ne güzel bir duadır.

Akıl, bilgiyi yoğurarak, fikir üretecek. Fikir, bilginin üzerinde yükselecek ve derinleşecek. Bilgi ne kadar yüksekse, fikir o kadar derine inebilecektir.

Derya gibi insan, deriz. Tabii ki derya gibi insanın okyanus derinliğinde fikirleri olacak.

*                      *                      *

Barika-i hakikat müsademe-i efkârdan doğar

 

Namık Kemal üstat böyle der; yani, hakikatin şimşeği fikirlerin çarpışmasıyla ortaya çıkar.

Çarpışabilmeleri için, birbirine zıt, ters, aykırı pek çok fikrin olması lâzım. Birbirine paralel, aynı yöndeki fikirlerin birbirine çarpması beklenebilir mi? Sadece aynı yönde fikirlerin filiz verdiği bir ortamda hakikatin ortaya çıkması mümkün mü? Çevremizdeki fikirler ne kadar çeşitliyse, bizim görüşlerimize ne kadar aykırıysa gerçeğe ulaşma imkânımız o kadar fazla demektir.

 

Tahammül şart! Söylediklerini beğenmiyorum diye seni susturamam. Aykırı fikirlere ayrık otu muamelesi yapılamaz, söküp atamaz, mahkemelerde süründüremezsiniz. Çünkü bu, “hakikati arama” davasına ihanet olur.

 

Tahammülden de öte, aykırı fikirlerin hayat bulmasını en az kendi fikrimin dile getirilebilmesi kadar müdafaa etmem lâzım. Çünkü benim fikrim, eğer karşı görüş varsa bir değer ifade edebilir. Başka türlü nasıl anlarım, fikrim derin mi sığ mı, isabetli mi karavana mı, hakikate yakın mı, uzak mı?

 

Televizyonlarda oturumlar yapılıyor. Bir bakıyorsunuz, 4–5 kişi oturmuş, hepsi aynı yönde “fikir” serdediyor! Ne kadar yavan bir “sohbet” oluyor. İşte, buna tahammül etmek zor! Kapatıyorsunuz veya zıplıyorsunuz başka bir kanala…

*                      *                      *

Vaktiyle milletimiz; fikre verdiği kıymetten olacak “Fikri” ve “Fikriye” kelimelerini türetmiş ve çocuklarına isim olarak vermiş.

Babasının fikre verdiği değerden olsa gerek ismini Fikri koyduğu, soyadı da Akyüz olan Yenişafak yazarı, Cuma akşamı, Kanal7’de “İskele Sancak” programındaydı. Kanal7 yöneticileri de fikir çeşitliliğinin kıymetini anlamış olacak ki, karşı görüşte olanları da davet etmiş.

Fikri Akyüz, Doğu Ergil’in “Başbakan Davos’ta duygusal davrandı!” sözlerine karşılık; “Hayır, duygusal davranmadı, duygusal davransa Perez’e tekme, tokat atardı!” şeklinde ilginç bir karşılık verdi.

Fikir böyle bir şeydir! Cümlelerinizde “tekme-tokat” kavramları geçebilir. Ama bunlar fiilen gerçekleşmediği, sadece sözde kaldığı sürece sonuna kadar savunma hakkınız var!

İsabetlidir değildir, derindir sığdır, o ayrı!

Şiddete başvurmadığınız müddetçe her şeyi söyleyebilir, savunabilirsiniz.

Elbette size aykırı gelen fikirlere de saygı göstermek, tahammül etmek şartıyla!

*                      *                      *

Uykuları Kaçıran Efkâr

 

Bazen fikirler akşama kadar gelmez, durur durur da; gece yatınca hücum ediverir. Yarış atları gibi zihninizde birbirini kovalar. Uykunuz “kaçar!” Kızarsınız, öfkelenirsiniz. Öfkelendikçe sinirleriniz ayağa kalkar, uyumak iyice zorlaşır.

Böyle bir durumda sevinmeniz lâzım. Zihniniz faal. Düşünce üretiyor. Bu uçuşan düşüncelere, iyi ki geldiniz, iyi ki beni ziyaret ettiniz, deyin. Onları yakalayacağınızı, onlarla dost olduğunuzu, sabah uyanınca onları ölümsüzleştireceğinizi, siz o fikirler, o fikirlerin de siz olacağını düşünün. Hatta arada bir, hemen kalkıp düşünceleri kaydedin.

Kafanıza hücum eden fikirleri sevdiğiniz zaman, onların da sizi sevdiğini, uykusuzluk gibi bir zarar vermek istemediklerini, hatta rahat uyumanıza yardımcı olduklarını göreceksiniz!

Kafanıza fikirlerin hücum etmesi ne güzel bir şey! Düşüncelerin sizi sevmesi ne harikulade bir imtiyaz!

Bunun kıymetini bilin!

Kendi ayağıyla gelen fikirleri kovalamayın.

Heba etmeyin!

*                      *                      *

 

Üstatlardan

 

Anılsın mesleğimde çektiğim cevr-i meşakkatler,

Ki hatıra zevki alâdır vezaretten, sadaretten!

 

                                   Namık Kemal

 

 

Önceki yazılar

Tarih: 31.01.2009 Okunma: 720

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?