DOSTLUĞA Önem Veriyor Musunuz Yoksa Onu Hafife mi Alıyorsunuz?

İsmail Hakkı CENGİZ - 29.06.2024

Dostluk her yaşta, her çağda çok önemli ve değerli… İnsan yaşlandıkçaysa, çok daha önemli ve değerli hatta hayatî hale geliyor.

Dostluk meselesine, son iki yıldır, daha bir derinlemesine ilgi duyuyorum.

Bu konuya özel ilk defa, 01 Ocak 2023 tarih ve Yüzeysel ARKADAŞLIKLAR Yerine, CANDAN BİRKAÇ DOST  başlıklı yazıyı kaleme almıştım. Sonra, dostluğun değişik yönlerini ele alan makaleler, öyküler yazdım. Bağlantılarını aşağıda paylaştım.

Konuyu, bulabildiğim, ulaşabildiğim her kaynaktan inceliyor, araştırıyorum.

Şu anda elimde, “Derin Düşünceler-DOSTLUK” adlı bir kitap var. Yazarı yok. Bir inceleme… Düşünürlerin, dostlukla ilgili görüşlerini toplayan bir eser.

Bundan yaklaşık 2100 yıl önce, bakın, Cicero, dostlukla ilgili neler söylemiş:

“Çok önemsiz bir para miktarı, bazı insanların dostluğu ne kadar hafife aldığını kanıtlamak için yeterli olabilir.”

İfadenin yalınlığına ama muazzam ve müthiş isabetine bakar mısınız?

“Çok önemsiz bir para miktarı”!

Meselâ, 64 lira!

Nedir bu?

Geçen yıl, Cinius yayınlarından çıkan ve herkesin kolayca ulaşabileceği bir alışveriş sitesi olan TRENDYOL’da satışa sunulan, “EVRENSEL DÜZENE MÜDAHALE ETMEYECEKSİN” adlı çevre kitabımın fiyatı.

Cicero, 21 asır önceden bugünleri görmüş ve sanki beni uyarmış! Çok önemsiz bir para miktarıyla satın alınabilecek olan kitabım, bazı tanıdıkların, “dostluğu ne kadar hafife aldığını” çok açık bir şekilde kanıtladı. Ruhun şad olsun Cicero! Nur içinde yat!

Cicero, çok ilginç bişey daha söylüyor: “İnsanlar, küçük ve büyükbaş hayvanlarının sayısını tam bir kesinlikle söyleyebilirken gerçek dostlarının sayısını bilmezler.”

Ben biliyorum! Tam bir kesinlikle biliyorum ve bunu hem kendi özel arşivime, isim isim kaydettim hem de sayıyı, aşağıdaki bağlantılardan AÇIKÇA İLÂN EDİYORUM başlığı altındaki yazıda verdim.

Cicero, bir de bilmece soruyor: “Dostluk iddialarıyla çıkar ilişkisine girmeyecek kadar cömert bir ruh olan belki birkaç kişi vardır ama dostluğunu hırsına teslim etmeyecek o İNSANI nerede bulacağız?”

Cevabı bildiniz mi?

O pırlanta insanı nerede bulacağımızın cevabı, sorunun içinde, “buradayım” diye âdeta haykırıyor:

Cömertlikte!

x   x   x

İLGİLİ YAZILAR

Dost, Can Dost, Can Dostum

Bir VEFA, Destek, Samimiyet ve İnsaniyet Hikâyesi

Riya, Himalaya!

AÇIKÇA İLÂN EDİYORUM

DİKKAT: Bu uzun bir yazıdır. Sonuna kadar okumadan kızmayın, yargılamayın, hüküm vermeyin. Sonuna kadar okuyun önce, ondan sonra boynum kıldan ince.

[email protected]

Tarih: 29.06.2024 Okunma: 391

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Özgür Deniz

01.07.2024 - 21:45

Saygıdeğer paşam, saygıdeğer ağabey, saygıdeğer güzelinsan! İnsanlara fazla önem atfediyorsunuz ve adeta yüceltiyorsunuz. Elbette bu meyanda değerli insanlar vardır ve dost olarakta görülebilirler ve bu insanlar sonsuz azdır, bu az olanlarla belki çok az ama çok değerli zamanlar geçirebilirsiniz ve bunlara sonsuz güvenebilirsiniz ama diğerlerini de bir hamlede silemezsiniz, ayrıca insanlar peygamber değil ki. Maalesef dünya gerçekleri. Ne yaparsanız yapınız, son tahlilde insanlar bencil insanlardır, kahir ekseriyetle. Bir yerde görünmezler belki ama öyle bir yerde görünürler ki hiçbir zaman unutulmayacak bir iz kazırlar hafızaya. Şu hayatta dostluklarına gıpta ettiğim dört insan vardır; birincisi Hz. Muhammed ve Hz. Ebubekir ikincisi de Engels ve Marx. Dost; dostun yanında iç sesini konuşturabildiği kişidir. Dost, güvenli limandır. Dost inanılandır. Ama dost aynı zamanda gerçekten çok az olandır. Dost mirasa sahip çıkan, emanete sadık kalandır. Yaşadığımız dünyada gerçek dost bulmak handiyse imkansızdır. Saygılar, selamlar, muhabbetler.

İ.Hakkı Cengiz

02.07.2024 - 10:22

Sevgili dostum, can kardeşim. Söylediklerine katılıyorum. Benim uygulalamam da o merkezde... DOSTLUK konusunda ilgim sürecek... O az sayıyı belki artırmak mümkün olur! Bir de herkes dostun ne demek olduğunu öğrensin diye yazıyorum. Katkın ve desteğin için gönülden teşekkür ederim. İyi ki senin gibi dostlarım var. az sayıdaki siz dostlarımla iftihar ediyorum.