DUANIN SIRRI: Olmayacak Dua, Makbul Dua

İsmail Hakkı CENGİZ - 22.07.2024

Duanın hayatımızda çok önemli bir yeri var. Sabah-akşam dua ediyoruz. Ayrıca, gün boyunca da gerek yüz yüze görüşmelerimizde gerekse telefonda ve hatta sosyal medyada bizimle iletişim kuranların dilek ve dualarına yüzlerce kez “âmin” diyoruz. Muhataplarımız da bizim dilek ve dualarımız için “âmin” diyor. Neredeyse hayatımız dua!

Peki, dualarımız kabul oluyor mu?

“Olmayacak duaya âmin demek” diye bir gerçek var, değil mi?

Acaba, günler ve yıllar boyunca ne kadar çok “olmayacak” duaya âmin diyoruz?

Meselâ, milyarlarca Müslüman, uzuuun yıllardır, İsrail’in kahrolması, Filistinlilerin kurtulması için dua ediyor. Bu dua kabul oldu mu? Kabul oluyor mu, olacak mı?

Hayır, bu duanın hiç faydası olmuyor? İsrail batmak, çökmek, kahrolmak yerine gittikçe güçleniyor, gittikçe zulmünü artırıyor, gittikçe daha çok Filistinli ölüyor.

Öyleyse, milyarlarca Müslüman, yıllardır, “olmayacak duaya” âmin diyor!

Çünkü duanın kabul olabilmesinin şartları var!

Şartlardan birincisi, dua ettiğimiz konu hakkında tam bilgi sahibi olmak: Verdiğimiz örnek İsrail olduğuna göre, meselenin uluslararası ve çok boyutlu bir mesele olduğunu görmemiz lâzım. Sorunun uluslararası boyutunu görmezden gelirsek bilmediğimiz konuda dua etmiş oluruz ki dualarımız boşa gider… Nitekim yıllardır boşa gidiyor.

Ortadoğu’daki zulmü sadece İsrail yapıyor veya İsrail yalnız başına yapıyor zannediyorsak çok yanılıyoruz demektir. İsrail’in yanında daima Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere var. ABD ve İngiltere çökmeden, bitmeden İsrail’in çökmeyeceğini bilmemiz lâzım. İslam ülkeleri bir yandan İsrail’e beddua edip öte yandan, İsrail’le değilse bile ABD ve İngiltere’yle iş birliği yaparken dualarının kabul olması hak mıdır? Mümkün müdür?

Şartlardan ikincisi, iyi niyetli ve samimi olmaktır. İsrail, Filistinlilere zulmetmesin diye dua edenlerin, kendileri kimseye zulmetmemeli. İslam ülkelerinde hiç zulüm olmaması lâzım. İslam ülkelerindeki rejimlerin, yönetimlerin birer adalet timsali olması lâzım. En iddialı İslam ülkeleri İran ve Suudi Arabistan yönetimlerini düşünün… Afganistan’ı düşünün… Ve diğerlerini düşünün! Hangisinin adalet timsali bir yönetim olduğu söylenebilir?

Üçüncü şart, dua ettiğin konuda bir gayretin, çalışman olacak. İsrail’in kahrolmasını istiyorsan, ondan ve onun ortakları ABD ve İngiltere’den daha üstün bilgiye, eğitime, tekniğe, ahlaka, hukuka, demokrasiye, ekonomiye sahip olmak için samimi çaban olmalı. İslam ülkelerinin böyle bir çabası, çalışması var mı?

Sonuç, olmayacak duaya âmin!

Kişisel dualarda da durum aynı… Söz gelimi, sağlıklı olmak için dua ediyoruz. Allah’tan sağlık istiyoruz. Ne kadar yerinde ne kadar masum bir dua, değil mi? Fakat bu kadar masum bir duaya sabah-akşam âmin dediğimiz halde niçin çoğumuz, çoğu zaman sağlıklı değiliz?

Bir yandan, sürekli olarak, sağlık için dua ederken, öte yandan sürekli sigara içiyorsak, duamızın makbul olması, kabul olması mümkün mü?

Bir yandan sağlıklı olalım diye dua ederken öte yandan da gün boyu tıka-basa yersek, mideyi hiç boş bırakmazsak, hele hamur işleri veya abur-cuburla doldurursak, yağlı, tatlı, tuzlu, ekşi, turşu ne bulursak mideye indirirsek duamız kabul olur mu?

Hem sağlıklı olalım diye dua edip hem de hiç hareket etmezsek, spor-yürüyüş yapmazsak, “âmin”lerimiz bizi sağlıklı yapar mı?

Yaşlandığımızda, zihin sağlığımız yerinde dursun, akıl sağlığımızı koruyalım diye dua ediyoruz. Bedenimiz sağlıklı olmazsa, “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” yasası uyarınca, kafamızın sağlıklı kalması mümkün mü?

Akıl sağlığımız için dua ederken, beynimizi hiç kullanmazsak, zihnimizi yormaz, zorlamazsak, sürekli bişeyler öğrenmeye çalışmazsak, okuyup-yazmazsak, problem çözmezsek duamız kabul olur mu?

Duanın sırrı burada: Ettiğimiz dua için oturup beklersek, olmayacak duaya âmin demiş oluruz. Onun yerine, gerçekleşmesi için harekete geçer, samimi gayret gösterirsek duamız makbul bir dua olur. Kabul olacağından, duamızın gerçekleşeceğinden emin olabiliriz.

x   x   x

ÖNERİ

BEYİN Ödüllendirir ve Cezalandırır

[email protected]

Tarih: 22.07.2024 Okunma: 232

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?