EBULFEYZ ELÇİBEY'İN VASİYETİ, Yavuz Bülent Bakiler

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 25.01.2009

Vasiyet deyince bazılarının akıllarına hep mal-mülk taksimi geliyor. Elçibey'in malı-mülkü yoktu. Devlet hazinesinden tek kuruş almamış, yabancı bankalara dolar yatırmamıştı. Bütün ömrü boyunca hep...

mütevazı şartlar içinde yaşamıştı. Cumhurbaşkanı seçildiği zaman bir yerden bulup getirdikleri, ayağına giyindirdikleri ayakkabı 3-4 numara büyük gelmişti. Ayağına göre yeni bir ayakkabısı, üstüne göre yeni dikilmiş bir elbisesi yoktu. Biraz Gandi gibi yaşayan bir liderdi. Bu bakımdan O'nun vasiyeti bazı kimseleri şaşırtacak, bazı kimseleri de derin derin düşündürecektir. Şimdi okuyacağınız vasiyet, ölümden kat'iyyen korkmayan bir liderin milletiyle sohbetidir. O, Allah'ın huzuruna çıkarken milletine ölümden korkmamayı tavsiye ediyor. Mehmet Akif'i hatırlayın lütfen. İstiklâl Marşımıza:

'Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen alsancak' diye başlamıştı.

Mitat Cemal Kuntay'a kulak veriniz:

'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.'

demişti.

Ebulfez Elçibey de dünyanın en amansız hastalıklarından birine yakalanmasına rağmen ölümden hiç korkmayan, ölüme güler yüzle giden bir kimse. Şimdi ona kulak vermeliyiz. Vasiyetinde diyor ki:

Yüce Türk Milletine!

'Bilirdim ki bende herçeng (kanser) hastalığı var. Ama ben bu hastalığı bazı işlerimi görebilmek için cemiyetten sakladım. Birçok kişinin bu hastalığımı bildiğini ve üzülmemem için benden sakladıklarının farkında değildim. Bu da kötü bir netice verdi Halk öz evlâdından hiçbir şey saklamamalı; evlâdın da halkı önünde saklısı -gizlisi olmamalı. Gerçeği saklamak halka da evlâdına da bir fayda vermedi. Ben, birçok şeyi halk bilip de rahatsız olmasın diye ondan gizledim. Çok sırları kendimde muhafaza ettim. Oysa, bunların birçoğu açıklanmalıydı. Lâkin buna zaman kâfi gelmedi Talih imkân vermedi.

Bazı hatalarım oldu

Milletimin önünde bazı hatalarım oldu. Bunları düzeltmek mümkün olabilirdi ama kısmet olmadı. Halkım beni bağışlasın.

Diyecekler ki, bu özürü sağlığında istemeliydin. Talih böyle reva görmüş. Düşmanlarım hoşa gitmeyen ne kadar çok şeyler söyleyecekler. Varsın söylesinler. Benim için esas hüküm, Türk milletinin vereceği hükümdür. Azerbaycan halkının vereceği hükümdür.

Göremediğim ideallerim

Bugün açıkça, hayatla vedalaştığım bir gün. Ne var ki bir çok idealimin gerçekleştiğini görmedim. En başta, Rus eliyle, yardımıyla Ermenilerin işgal ettiği Karabağ'ı kurtarmayı, hürriyetine kavuşturmayı isterdim, yapamadım. Ama biliyorum ki Karabağ mutlaka hürriyetine kavuşacaktır.

Tebriz'e, hürriyetine kavuştuktan sonra gitmek, orayı hür ve müstakil olarak görebilmek isterdim; göremedim.

Ama şimdi, Tebriz'i hür olarak gördüm diye düşünüyorum. Bu sözlerime 'hayâl' diyecekler. Hayâl değil Yakın bir gelecekte, insanlar bunu görecekler ve bilecekler. Bu düşündüklerim çok yakın gelecekte gerçekleşecek.

Eğer bir halk, istiklâline kavuşursa, o halkın bu hürriyeti isteyen, bu uğurda mücadele eden ve bu arada hayattan göçen insanların ruhları da bu istiklâlden huzur duyacaktır.

Azerbaycan halkının hepsi hür olacak ve bir bütün olarak birleşecektir. O günler gelince bu hürriyet ve bütünleşmenin bayramlarında bütün bu ruhlar boy gösterecek.

Ruh, ölümsüzdür. Milletini sevenlerin ruhları da, her zaman için milletiyle birlikte olacaktır. Bütün varlığımla sevdiğim, Allah sevdasıyla vurgunu olduğum milletim, gururum! Bana, bu kanser (herçeng) ile sohbet edip yerine oturtmaya imkân vermediler. Bilesiniz ki, kanser, o kadar da korkulacak bir hastalık değil. Onunla herhangi bir şekilde karşılaşan kişi biraz cesaret gösterecek olursa bu hastalığı yenebilir. Bugün tıb âleminin en büyük hatalarından biri, bu hastalıktan mutlaka ölüm anlamı çıkartarak ondan korkmasıdır
Maneviyata dayanarak birleşebilmek: Karabağ'ı kurtarmak ve birleşik Azerbaycan'ı yeniden kurmak.

İşlerimizin düzgün gidebilmesi için, mutlaka, demokratik bir toplum yapısı gerekmektedir. Meselelerimizi açıkça konuşup çözmemiz gerekmektedir. Türk milleti'ne ençok lâzım olan şey maneviyata dayanarak birleşebilmektir.

Azerbaycan Genci!

Sen iyi bil ki, Türk gençliğinden ayrı değilsin. Karşında büyük hedefler, ağır vazifeler var. Sırtında ağır bir yük var. Sen bu yükü, taşıyabilecek güçtesin. Senin damarlarındaki kan, öyle asil bir kandır ki, her bir zorluğu aşarak, başarıya ulaşabilirsin. Bunu istemen yeterlidir. Karabağ'ı sen kurtaracaksın. Azerbaycan'ı sen birleştireceksin. Buna güvenim ve inancım tamdır. Azerbaycan'da Karabağ'ın kurtarılmasını ve Azerbaycan'in bütünlüğünü istemeyen bir genç olamaz.

Milletin bu arzusunu, sizler yerine getireceksiniz. Size uğurlar diliyorum. Allah yardımcınız olsun
Sana uğurlar olsun ulu Türk! '

Elçibey'i iyi tanımalı vasiyetine sahip çıkmalıyız.

Hem Azerbaycan geleceğinin aydınlık olması, hem de Türkiye'nin huzuru, güveni ve refahı Elçibey fikriyatının yaşatılmasına bağlı.

Bin rahmet olsun O'na!

Yavuz Bülent Bakiler
Tarih: 25.01.2009 Okunma: 749

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?